• Meny
  • Meny
Bedste monumenter i Paris

De 10 bedste monumenter i Paris – det skal du se i byernes by

Paris byder på oplevelser og seværdigheder i verdensklasse, og du kan opholde dig i byen i årevis uden at komme til at kede dig. Byernes by emmer af historie, kunst, kultur, gastronomi, mode og ikke mindst en række verdensberømte monumenter og bygninger.

Her guider vi til 10 af de bedste seværdigheder inden for monumenter og bygninger i Paris, som du ikke må gå glip af på ferien.

10. Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou i Paris

Paris er kendt for rigtig meget af den ældre generation af kunst – som på Louvre med for eksempel Mona Lisa og Venus de Milo – men er du til den nyere type af kunst, så er der også noget for dig.

Her er tale om det moderne kunstmuseum Centre Georges Pompidou, der giver dig smæk for skillingen – både indvendigt og udvendigt. Du får et monument i Paris, der udefra nærmere ligner et kunstværk selv med blandt andet en farverig karakter, som minder om noget, børn har lavet, ydre elevatorer og synlige rør.

Det er en smagssag, om det er kønt, men det er i hvert fald kunstnerisk, og her kan du finde den største samling af moderne kunst i Europa. Centre Georges Pompidou har kunstværker af stort set alle anerkendte moderne kunstnere, så tag de nymodens briller på og lad dig fortrylle af, hvordan de anderledes hjerner og geniale personligheder har tænkt. Visse dele af museet er gratis.

9. Père Lachaise kirkegården

Pere Lachaise kirkegården i Paris

Det lyder måske lidt underligt at besøge en kirkegård i forhold til at opleve andre af Paris’ seværdigheder, men det drejer sig ikke om en helt almindelig kirkegård.

Père Lachaise er ligesom megen anden parisisk arkitektur utrolig fotogen, og den er en oplevelse i sig selv. Tag en vandretur gennem de brostensbelagte stier mellem bladfagre træer og gravsten udformet som ornamenter og oplev, at franskmændene gør alt med stil – sågar også i døden. Der er fantastisk smukt og en dejlig stilhed, du ikke oplever mange andre steder i den franske hovedstad, når du selvfølgelig ikke bliver forstyrret af de mange guidede ture, der er i området.

Det, som turisterne kommer for at se, er de gravsten, hvor der for eksempel står ”Jim Morrison”, ”Oscar Wilde” eller ”Proust”. Og den er god nok – det er de ”rigtige” kendisser, der er blevet stedt til hvile på Père Lachaise kirkegården. En lidt morbid Paris oplevelse, men den føles nærmere som det omvendte – meget fredfyldt som en skøn oase i den pulserende storby.

8. Tuilerierne

Tuilerierne i Paris

Tuilerierne er den have og park, der ligger ved siden af Louvre-museet. Her får du et dejligt afbræk fra de store turistmængder, for selv på en sommerdag vil du kunne finde din egen plet og få lidt afskærmning.

Haven i sig selv er smuk med grusbelagte stier, præcist-klippede hække og billedskønne dekorationer, og der er selvfølgelig også kunstværker rundt omkring i haven, du kan opleve, hvis du ikke har fået nok kunst inde på selve museet.

Tuilerierne er det perfekte sted at komme lidt ned i gear, mens du stadig får en oplevelse i Paris, der emmer af fransk stil – denne gang dog gratis. Nyd en is eller måske en croissant i de smukke omgivelser i den perfekt-formede have, der også er en arkitektonisk perle inden for haveanlæg. Glem ikke at se på alle de parisiske mænd og kvinder, der suser forbi i deres upåklagelige stil.

7. Moulin Rouge

Moulin Rouge i Paris

”Den røde mølle”, som den hedder direkte oversat til dansk, er et anderledes monument i Paris, som også er en oplevelse værd. Her er tale om den legendariske natklub og teater, som i mange år har budt på underholdning, der er forbudt for børn. Udefra ser bygningen ikke ud af meget i dag, men den røde mølle står der stadig og holder den gamle og lidt usædelige fane højt.

Er du til det historiske blandet med masser af underlødighed, svulmende skørter, can-can-dans, drinks i lange baner, grænseoverskridende optrædener, farver, glimmer og glam, skal du bestemt opleve Moulin Rouge, der giver et spændende billede af bagsiden af det smukke Paris.

Stedet er utrolig populært for mange typer af turister – ikke mindst på grund af den spektakulære Moulin Rouge film fra 2001 med Nicole Kidman og Ewan McGregor, der gav kendskab til den store seværdighed i Paris til fans af populærkultur.

Hvis du gerne vil have en plads, bør du booke din billet måneder i forvejen.

6. Versailles

Versailles slottet i Frankrig

Teknisk set ligger det royale slot Versailles ikke i selve byen og derfor noget væk fra de øvrige seværdigheder i Paris, men det tæller alligevel med på grund af dets storhed.

Slottet med den tilhørende park er simpelthen en ener, som formidler den overdådige del af historiebøgerne med pomp og pragt. Det er ganske uforligneligt og fortæller beretningerne om den royale franske deroute med dronning Marie Antoinette som kransekagefigur.

Versailles er ikke bare stort, det er gigantisk, og det vil være synd ikke at afsætte mindst en hel dag til at se alle herlighederne – selv med en hel dag er der knap tid nok at komme rundt i hele parken. Versailles er et af de helt store monumenter i Paris, ja faktisk i hele verden, og der er luksus, overdådigheder og svulmende oplevelser i verdensklasse. Slottet er indbegrebet af overklasse og vil være et minde for livet. Husk at tjekke åbningstider inden besøget, for det kan være lukket på udvalgte dage.

5. Sacre Coeur

Sacre Coeur i Paris

Et visit til den franske hovedstad skal naturligvis også inkludere et ophold i den kunstneriske bydel Montmartre, og her finder du en af de helt store oplevelser i Paris: kirken Sacre Coeur.

Montmartre er indbegrebet af alt det, som film og bøger har formidlet omkring Paris, og er du til de smalle gader, brostenene, de små fortovscafeer og malerne med de traditionelle alpehuer, så skal du tage turen op til Montmartre. Her ligger Sacre Coeur placeret allerøverst og våger over bydelen.

Turen op til Montmartre er meget stejl, men belønningen er alle anstrengelserne værd. Her får du et fantastisk skue over alle byens hustage, som du kan indånde, før du besøger Montmartres største Paris seværdighed – Sacre Coeur-kirken.

Her er tale om en fantastisk stor kirke, hvor beliggenhed og konstruktion går op i en højere enhed. Den er lige så smuk udenpå som indeni, og på en steghed sommerdag er det fantastisk at komme ind i kulden, som bliver bevaret takket være den kolde marmor. Se de betagende mosaikker fra 1877, mens du får dig en kølende pause.

4. Notre Dame

Notre Dame i Paris

Selv om den delvist nedbrændte for et par år tilbage, er Notre Dame katedralen stadig et fantastisk arkitektonisk vidunder, som tårner sig op langs Seinen – den store flod, der løber gennem Paris.

Kirken er et skuestykke uden lige, og den er stadig hæsblæsende betagende ude som inde. Kirken er bygget mellem år 1100-1350 og byder på gotisk arkitektur af fineste klasse, som for alvor gør den til en Paris oplevelse, du ikke må snyde dig selv for.

Kirken blev udødeliggjort i Victor Hugos roman fra 1831 kaldet ”Klokkeren fra Notre Dame”, som blev gjort mere fordøjelig og letforståelig for børn og ikke-kunst-interesserede i Disneys tegnefilm af samme navn i 1990’erne. Alle kender derfor Notre Dame katedralen, og det gør det til en skøn oplevelse for børn også, da de vil kunne relatere bedre til denne Paris seværdighed.

Kirken er under genopbygning, og at være vidne til det er i sig selv en stor oplevelse, hvor gammel og ny bygningsstil bliver forenet. Området omkring kirken er tillige smukt, og pladsen foran er meget parisisk og spændende at opleve både om dagen og om aftenen.

3. Triumfbuen

Triumfbuen i Paris Frankrig

Triumfbuen er en royal reminder fra fortiden, hvor Napoleon Bonaparte regerede, og her kan du virkelig mærke historiens vingesus. Oplev den gigantiske bue, der tårner sig op over de trafikerede franske veje og føl, hvordan historien bliver levende omkring dig.

Her er tale om noget af det mest parisiske overhovedet, du kan opleve, og det er et klart must. Buen kan virke noget grå og bastant i det og er måske ikke særlig moderne, men for historieinteresserede er der masser af spænding at hente her.

Vil du gerne vide mere om historien, kan du også besøge det tilhørende museum, hvor du kan få din tørst efter fordums storhed stillet. Du kan roligt tage børnene med, for museet er blevet moderniseret, så der er masser af muligheder for læring via de interaktive skærme, som gør de mange beretninger og årstal mere overkommelige og spiselige for ikke-historie-fans.

Når du er færdig med at berige sindet med fortidens drabeligheder, kan du komme helt op i buen, hvor du kan nyde en fantastisk udsigt over den franske hovedstad. Området lige omkring Triumfbuen er ofte noget kaotisk, men når du oplever det oppefra, kan du få et andet perspektiv, hvor du på afstand kan tage storbyens fordele og ulemper ind. Og så skal du selvfølgelig huske at nyde Champs-Élysees – den gigantiske vej, der leder op til Triumfbuen.

Læg desuden mærke til, at når du besøger Triumfbuen, er du tæt på mange af de eksklusive mode-gader og -butikker (også flere på Champs-Élysees), du som turist i øvrigt bør lægge vejen forbi – om ikke andet så bare for at ose lidt og se på alle de franske mode-fashionistaer. Det er en Paris oplevelse i sig selv. 

2. Louvre

Louvre i Paris Frankrig

Er du til kunst, bør du tilføje Louvre så hurtigt som muligt til din liste over seværdigheder i Paris.

Her er tale om det gigantiske kunstmuseum med det unikke design, som blandt andet er bopælen for Mona Lisa og Venus de Milo. Og med gigantisk menes gigantisk. Museet rummer over 35.000 stykker kunst, som du under ingen omstændigheder bør forsøge at se på én dag. Det tager dagevis at få set hele Louvre ordentligt, og du bør ikke skynde dig igennem, for så snyder du virkelig dig selv for et af de store monumenter i Paris.

Har du flere dage til rådighed, bør du dele besøget op over flere dage, hvor du har tid til at tage alle værkerne ind og opleve kunstens højborg. Har du kun en enkelt dag, så udse dig én udstilling eller område, du finder mest interessant og fokusér på den del.

Kunstværker og arkitektur går op i en højere enhed i denne Paris seværdighed, som bare må opleves. Selv for garvede kunstmuseums-besøgere vil det være en overvældende oplevelse at træde ind på Louvre – og glem ikke at nyde bygningerne udefra. Er du til lidt mere populærkultur, har du måske læst ”Da Vinci Mysteriet” af Dan Brown? Så vil du helt sikkert kunne genkende rigtig meget, og måske bliver du nysgerrig efter mere?

1. Eiffeltårnet

Eiffeltårnet i Paris

Eiffeltårnet er en klassiker, som er det absolutte must see for enhver, der kommer til Paris.

Her er tale om det 300 meter høje tårn bygget i 1889 til verdensudstillingen i Paris, som egentlig skulle tages ned igen efter udstillingen. Heldigvis blev det stående, og derfor kan du i dag opleve suset over den gigantiske metalkonstruktion, der vil tage pusten fra enhver. Eiffeltårnet er for mange selve essensen af byernes by, og selv om der er mange turister, bør denne Paris seværdighed være højt på din liste over monumenter i Paris.

Sæt god tid af til besøget i Eiffeltårnet. Lad først alle indtrykkene nedefra synke ind, før du begynder den lange opstigning (du kan også benytte elevatoren) op til toppen af tårnet. Undervejs er der selvfølgelig en restaurant, hvor du kan nyde et ægte fransk måltid og skue ud over hovedstaden.

Du får en fantastisk udsigt, som vil tage pusten fra dig. Se også gerne tårnet om aftenen, når det bliver oplyst af tusindvis af lys. Det er et fantastisk syn, som du helt sikkert vil huske mange år frem i tiden. Og her kan du for alvor mærke den romantiske stemning brede sig, og måske vender du forelsket hjem igen.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.