• Meny
  • Meny

Montmartre – et besøg i en anden verden i Paris

Paris har mange bydele, men ingen er så hyggelige som Montmartre. Her får du alt det, du har set i filmene og læst om i bøgerne, og du kan derfor opleve de smukke, snørklede brostensgader, de fattige kunstnere, de hyggelige små cafeer og de skønne oaser. Her guider vi til, hvordan du bedst gebærder dig i Montmartre, og hvad du skal opleve.

Montmartre – et besøg i en anden verden i Paris

I centrum af Paris hersker der en meget hektisk stemning, hvor de benovede turister og modebevidste franskmænd lever side om side i en brusende synergi. Der er fart og tempo på, og man kan hurtigt blive rendt over ende og blive helt ør.

Montmartre anden verden Paris

Men sådan er det ikke i hele Paris. Har centrum ikke været, hvad du troede, Paris var? Savner du det Paris, du har set i filmene og læst om i romanerne? Det med de lidende og fattige kunstnere med overskæg og alpehuer og de snirklede brostensgader med dæmpet gadebelysning og lyden af øvende operasangere? Og det med de små hyggelige cafeer, de grønne oaser og arven efter de store malere, komponister og forfattere? Så bør du besøge Montmartre, der også er kendt som Paris’ kunstnerkvarter.

Montmartre sender de besøgende på en rejse tilbage i tiden, og det er en helt utrolig kontrast til det moderne centrum med modebutikkerne ved Champs-Élysee, kunst-metropolen Louvre og det glitrende Eiffeltårn. Her kan du i et roligere tempo udforske hver en gade, butik eller seværdighed i Montmartre og få alle dine sanser stimuleret. Der er noget for enhver, men elsker du nostalgi og den romantiske ide om den franske hovedstads historie, er du kommet til det rette sted.

Hvad skal jeg opleve i Montmartre?

I dag er Montmartre-bydelen i Paris en integreret del af selve hovedstaden, men før i tiden var den sin egen lille by, der lå på toppen af bakken. Den har dog beholdt sit særpræg med den boheme-inspirerede livsstil, som har rødder tilbage i Belle Epoque-tidsæraen. Det er til stor glæde for de spændte turister, som får et velfortjent afbræk fra deres hektiske liv derhjemme, og som ønsker at opleve simplere tider. Og det kan de i Montmartre, hvor seværdighederne står i kø. Her får du en guide til de vigtigste:

Bylivet

Montmartre bylivet

Det kan lyde underligt i en kæmpe storby som Paris, at en af de største oplevelser i Montmartre skulle være blot at indsnuse det unikke byliv. Men Montmartre er et helt særligt område, hvor du finder nogle af de største indtryk ved selv at gå på opdagelse.

De fleste besøger kunstnerbydelen for at få en bid af fordums kage, hvor især 1920’er stilen stadig bliver dyrket. Og du vil ikke blive skuffet, for mens du slentrer igennem de smalle, snirklede brostensgader, vil du opleve boheme-kulturen for langsom udblæsning, så du kan blive helt i tvivl om, hvilket årti du befinder dig i.

Her kan du dyrke din interesse for de gamle forfattere, malere og digtere, der levede og åndede for deres kunst. Oplev skjulte trapper og døre, pop-up performance-kunstnere, minimale atelierer og kølige oaser, hvor du kan nyde din baguette eller croissant og indsnuse alle indtrykkene. Tag vandreskoene på og lad dig forføre af det simple liv.

Sacre Coeur

Den måske største seværdighed i Montmartre er Sacre Coeur – den store kirke bygget på bakketoppen, hvor den har den smukkeste udsigt over alle byens hustage. Her er tale om bydelens vartegn og krumtap, som trækker tusindvis af besøgende til hvert år.

Sacre Coeur er et vigtigt historisk landmærke, som skulle symbolisere fred og håb efter den Franco-Preussiske krig. Den er bygget i romansk og byzantinsk stil med flere forskellige kupler i lag. På grund af lagene kan den ligne en kage, og derfor har den fået kælenavnet ”Bryllupskagen”.

Indvendigt vil du som besøgende i Sacre Coeur blive mødt af det store mosaik-loft til ære for Jesus, som er en af verdens største mosaikker. Mosaikken i Sacre Coeur er skabt i 1923 og fylder ikke mindre end 475 kvadratmeter. Ledsaget af hundredvis af levende lys bliver kirken kun svagt oplyst, hvilket skaber en meget spirituel aura med de blafrende flammer.

Sacre Coeur er klart et besøg værd for både religiøse og ikke-religiøse og kan nydes af alle, der sætter pris på arkitektur og historie. Læg mærke til, at på grund af kirkens høje beliggenhed skal 222 trappetrin bestiges, før du kan besøge Sacre Coeur – men du kan dog blive transporteret. Tager du trappen, så sæt god tid af til opstigningen. Tag pauser og forkæl dine øjne med den fantastiske udsigt over byen.

Place du Tertre / Église Saint-Pierre de Montmartre

Place du Tertre Montmartre Paris

Vil du gerne opleve det kreative og kunstneriske centrum i Montmartre i Paris, skal du lægge vejen forbi Place du Tertre / Église Saint-Pierre de Montmartre, som er den smukke plads i skyggen af kirken Sacre Coeur.

Her kan du opleve de parisiske nutidige kunstnere udfolde sig på de gamle brosten, og det er svært at lade være med at føle sig fristet til at købe de flotte kreationer. Fortid og nutid mødes her på pladsen, hvor du også kan få stillet sulten og tørsten. Før Montmartre blev en integreret del af Paris, var pladsen her centrum for den middelalderlige bydel, og du finder også det gamle rådhus her. Der er masser af charme, og vil du gerne investere i dyrere kunst, er der rig lejlighed for det i de mange gallerier.

Musée de Montmartre

En anden god seværdighed i Montmartre er Musée de Montmartre – altså bydelens museum. Her kan du dykke ned i historien og opleve den boheme-inspirerede fortid i sin storhed i en bygning, der førhen var et mødested for datidens store kunstnere. Den verdenskendte maler Pierre-Auguste Renoir havde sit atelier her sammen med blandt andet Suzanne Valadon og Emile Bernard, og især arven fra Renoir er tydelig i området.

Her kan du for eksempel se haven, hvor han malede nogle af sine mest kendte værker. Haven byder også på et fantastisk skue ud over både Montmartre og Paris.

Place des Abbesses

Place des Abbesses i Paris

Synes du også, at der er noget romantisk over den parisiske undergrundsbane? Så bør du opleve metroen på Place des Abbesses, som også er et godt valg, når du skal til og fra bydelen. Her får du den smukkeste metrostation i byen, der blandt andet imponerer med en meget dekorativ nedgang i Art Nouveau-stilen designet af kunstneren Hectar Guimard. Den er en oplevelse i sig selv i Montmartre.

Området bruser af traditionelt parisisk liv med butikker, cafeer og restauranter, og her kan du nemt få en time eller to til at gå. Til børnene er der en karrusel med musik, som helt sikkert vil være et hit.

Dali Paris Museum

Selv om Salvador Dali var spanier, havde han en stor indflydelse på den franske kunst og tilbragte meget tid i Frankrig med sine franske ligesindede. Her kan du opleve den surrealistiske kunstners verden på tæt hold og dykke ned i den specielle kunstart – og børnene kan også være med.

Lapin Agile

Vil du have et alternativ til Moulin Rouge, bør du besøge Lapin Agile. Her er tale om et traditionelt 150 år gammelt etablissement for cabaret, dans og anden optræden, som på mange måder virker helt uforandret. Stedet har ikke det største areal, men det emmer af nostalgi, og du kan stadig i dag se en forestilling. Det var også her, at avantgarde-kunstnere som Debussy, van Gogh, Picasso med flere samledes og gav hinanden kunstnerisk modspil, og flere steder i området lever bohemestilen endnu i bedste velgående.

Er du til cabaret, can-can og andre lidt underlødige underholdningsformer, bør du naturligvis opleve en anden seværdighed i nærheden af Montmartre – Moulin Rouge. Den ligger godt nok lidt uden for området, men her er tale om Paris’ mest berømte og berygtede natklub og teater. Et must see for fans af dramatisk historie.

La Bateau Lavoir

Besøger du Montmartre i Paris, er det ofte, fordi du gerne vil opleve ånden fra fortidens kunstnere, og det kommer du til, hvis du besøger La Bateau Lavoir. Her kan du opleve det historiske atelier, hvor verdenskendte kunstnere som Pablo Picasso, Henri Matisse, Gertrude Stein og Jean Cocteau enten boede eller mødte hinanden.

Stilen ligger mod kubismen i dette ellers lidt uanseelige hus, der ikke ser ud af meget. Det gjorde det heller ikke før i tiden, men huslejen var billig, og det gjorde det muligt for kunstnerne at få friheden til at eksperimentere mere. Atelieret er blevet ombygget siden, men der er stadig spor efter de store kunstnere.

Montmartre kirkegård

Montmarte kirkegård

Intet besøg i Paris uden et besøg på en kirkegård. Du kan få en utrolig fredfyldt og smuk oplevelse i Montmartre, hvis du lægger vejen forbi bydelens kirkegård. Den er mere end 11 hektar stor og er den måske smukkeste af slagsen i Paris. Den er et godt alternativ til Père Lachaise-kirkegården, hvor kendisser som Oscar Wilde og Jim Morrison ligger begravet.

Montmartres kirkegård byder på massevis af gravsten udformet som monumenter, kapeller og grave, der flere steder er blevet overvokset af naturens kræfter, hvilket danner en helt særlig (og måske lidt uhyggelig) stemning. Mange af områdets kunstnere er begravet her, og det inkluderer Edgar Degas, Vaslav Nijinsky, Jacques Offenbach og Alexandre Dumas.

Det praktiske: Hvor ligger Montmartre i Paris?

Montmartres centrum ligger omkring metrostationen Place de Abbesses Butte Montmartre i det 18. Arrondissement og er placeret på en bakketop over Paris. Også et fint udgangspunkt til Sacre Coeur.

Det praktiske: Hvordan kommer jeg til Montmartre?

Der er flere måder at komme til Montmartre på, men læg mærke til, at bydelen ligger højt. Derfor kan det være en fysisk udfordring at komme for eksempel helt op til Sacre Coeur til fods, og på en varm sommerdag er der brug for masser af væske og gerne også nogle hvilepauser. Tag dem gerne på de mange små cafeer, der tilbyder udvalgte parisiske lækkerier.

Tag den nostalgiske metro

Montmartre metro

Hvis du ikke er glad for at gå langt, har børn med, er ældre eller gangbesværet, så kan du tage den offentlige transport. Hvis du foretrækker at benytte dig af metroen – og det bør du prøve mindst én gang på din Paris-ferie på grund af nostalgien – så kan du tage den til stoppet Place des Abbesses Butte Montmartre, som ligger tæt ved Sacre Coeur i det 18. Arrondissement. Læg mærke til at metrostoppet ligger 30 meter under jorden, så der er stejlt at komme op.

Et alternativ til de gangbesværede kunne være Pigalle Metro Station, som ligger tæt på Abbesses, og her er der ikke lige så mange trapper.

Overvej bussen som alternativ

Metroen kan være utrolig belastet og tætpakket i sommermånederne og i myldretiden, og så er den også et sted, hvor der er rigtig meget lommetyveri, så du kan overveje at tage en bus i stedet. Det tager gerne længere tid, men busserne er ofte ikke lige så overfyldte, og så er busturen en seværdighed i sig selv.

For at komme til Montmartre, kan du med fordel tage bus 80 eller 95 og stå af ved stoppet, der hedder Cimetière de Montmartre. Så er du i pæn gåafstand fra centrum af Montmartre.

Det praktiske: Hvad skal jeg være opmærksom på i Montmartre?

Som alle andre steder i Paris er der mange lommetyverier i Montmartre, og det sker især i områder, hvor der er mange turister. Det er for eksempel i metroen eller omkring de store monumenter som Sacre Coeur. Pas ekstra godt på dine værdigenstande og lad være med at vifte med hverken smartphone eller pengesedler.

Pladsen foran Sacre Coeur myldrer med folk og fæ, og der er masser af pågående sælgere. Du kan opleve, at dine grænser som nordlig skandinav vil blive voldsomt overtrådt, men de fleste sælgere er dog harmløse. Men vær kontant i din opførsel og sig et bestemt ”Nej tak” – så finder de ofte en mere velvillig turist.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.